Hoeveel nieuwe vrienden heb jij gemaakt toen je begon aan een nieuwe studie? Je hebt vast veel mensen ontmoet; in de bar, tijdens de les – kan van alles zijn. Ik moet eerlijk toegeven: zo post covid moet ik even wennen aan het ontmoeten van nieuwe mensen. Heeft er iemand een handleiding, thank you very much?

Hoe het met jou zit weet ik niet, maar ik weet wel dat ik zelf aardig wat tijd achter mijn bureau heb gespendeerd deze covid-times. En waar normaal mijn hoeveelheid Instavolgers gestaag groeide door alle nieuwe mensen die ik ontmoette, staat de teller al twee jaar op nagenoeg hetzelfde aantal.

Ik zag mezelf altijd wel als een sociaal iemand, maar de eerste week in Antwerpen voelde ik mijzelf als een nieuwe goudvis die nog in het zakje moet blijven zitten om te wennen aan zijn nieuwe habitat. Ik luisterde naar de geluiden, het geklets en de beats van de bar verderop, maar was er nog nooit geweest.

via GIPHY

Nieuwe stad, nieuwe vrienden maken

Mijn studie is heerlijk. Ik vind de stof leuk, ik vind het leren (nu nog) leuk en wil alleen maar verder duiken in theater en film. De collegezalen zijn weer ouderwets propvol en de professor ratelt – soms met behulp van een ouderwets krijtbord – honderduit. De straten van de stad zijn inmiddels goed gevuld met studenten en ’s ochtends vroeg dus ook weer met de plasjes kots die je vakkundig dient te ontwijken.

‘In mijn zelfmedelijden had ik mezelf al bestempeld als lone wolf

Als ‘schakelstudent’ (pre-master, noemen wij dat), heb ik verschillende vakken uit alle jaren van de bachelor Theater- en Filmwetenschappen tegelijkertijd. Hierom dacht ik dat iedereen al wel vrienden zou hebben. In al mijn zelfmedelijden had ik mezelf al omarmd en bestempeld als lone wolf. Meer tijd om te studeren, toch?

Ossenplein Antwerpen - vrienden maken
Het plein bij mijn ‘studentenkot’

Social awkward weirdo

Maar goed nieuws: de lone wolf is niet meer. Deze week bezocht ik een voorstelling in Brussel voor een vak dat ik volg. Ik, die net in Antwerpen zit, moest met al mijn kennis van het Belgische treinnetwerk in mijn eentje, laat in de avond, even een reisje naar Brussel-Noord ondernemen. Slik.

‘Stiekem was ik bang dat niemand zou reageren’

Ik besloot hier iets aan te doen. Met allemaal scenario’s van verlaten Brusselse straten en een eenzame ik in mijn hoofd, besloot ik gewoon te mailen naar mensen die ook op de lijst van het vak stonden. Misschien zouden zij ook wel gaan? Stiekem was ik bang dat iedereen dan zou denken dat ik een totale social awkward weirdo ben en dat niemand zou reageren. Van die gedachten, you know them.

Vrienden maken voor dummies

Verkeerd gedacht. Ik had mijn Insta-handle achtergelaten in mijn mailtje en al snel kreeg ik allemaal DM’s en mails. Samenvatting: ook al was het een tweedejaars vak, er waren veel meer mensen die nog geen vrienden hadden en vooral nog meer meiden die niet all alone ’s avonds heen en weer naar Brussel-Noord wilden.

Dankzij alle covid-blues kenden deze jaar twee-studenten veel van hun studiegenoten alleen als een naampje op een scherm. Nogal een bummer als je net begint met studeren. Spoilers: dit wordt zo’n eind goed, al goed verhaal.

Nieuwe vrienden maken in Antwerpen.

Tips: nieuwe vrienden maken 101

Terug uit Brussel zaten we namelijk een drankje te doen bij de bar waar ik tot dan toe alleen nog maar naar had geluisterd. Ik heb sinds covid niet meer zoveel nummers, Instanamen en Facebook-accounts uitgewisseld. Een goede avond.

‘Iemand die altijd alleen zit, zit misschien wel op jou als nieuwe bestie te wachten’

Take-away van dit verhaal? No worries als je nog geen vrienden hebt gemaakt op je studie, ook niet als je al een tijdje bezig bent. Spreek gewoon eens iemand aan, want die andere persoon die altijd alleen zit, zit misschien ook wel op jou als nieuwe bestie te wachten. De vis is uit het zakje.

Meer volgen over mijn studie in het buitenland? Volg mij dan op Instagram: @evacelineprins.

Mijn vorige Antwerpen-blog nog niet gelezen? Lees hier mijn eerste blog: Antwerpen #1: Emily in Paris.

Headerfoto: A Lott Of Me