Studeren in het buitenland… lijkt jou dat wel wat? Dan heb ik goed nieuws voor je: wist je dat je een gratis beurs kunt winnen voor jouw geliefde buitenlandstudie? Je hebt verschillende stichtingen en fondsen waarmee jij je nieuwe studie als echte beursstudent kunt binnenlopen. In deze blog lees je de allerbeste tips hoe je dat voor elkaar krijgt.

Welke gratis beurs past bij mij?

Allereerst is het verstandig om eens goed naar je plannen te kijken om te zien wat je precies nodig hebt. Waar wil je naartoe? Hoelang? Hoe duur is dat land? Heb je zelf al een potje gespaard? Zo kun je een beetje in kaart brengen wat je nodig hebt. Je hebt namelijk beurzen van ‘maar’ een paar duizend euro, maar ook studiebeurzen van tienduizend euro of soms zelfs meer.

Ook is het handig om even naar je studieresultaten te kijken. Sommige beurzen vereisen namelijk een heel goede cijferlijst voordat ze een beurs toekennen. Gelukkig geldt dat niet voor alle beurzen. Zo zijn er ook beurzen, zoals de beurs van het VSB-fonds, die meer letten op jouw motivatie en maatschappelijke bijdrage.

Foto: Lotts Studio (A Lott of Me)

Welke studiebeurzen zijn er allemaal?

Er zijn er in Nederland echt een heleboel. Daarom ga ik ze hier niet allemaal opnoemen, maar ik zal de grootste fondsen even kort uitlichten:

  1. Erasmusbeurs

Deze is voor veel studenten al wel bekend. Je kunt deze beurs voor een kortere of langere tijd aanvragen, tot een maximum van twaalf maanden. Je vraagt deze beurs aan via je eigen hogeschool of universiteit, zij verstrekken hier ook vaak informatie over. Deze beurs is wel erg populair, dus let erop dat je je aanvraag op tijd indient!

2. Cultuurfondsbeurs

Dit is een beurs waarvoor je wél een goede cijferlijst nodig hebt. Ze willen eigenlijk dat je met gemiddeld een acht afgestudeerd bent, maar met een keigoed cv en een ijzersterke motivatie mag je het ook proberen. Dit fonds geeft ook wat grotere beurzen uit, voor als je van plan bent wat langer naar het buitenland te gaan.

3. VSB-fonds beurs

Ook deze gratis beurs kun je aanvragen via je hogeschool of universiteit. Dit is de beurs die ik heb gekregen voor mijn studie aan de Universiteit Antwerpen! Zoals ik net al schreef, let deze stichting minder op jouw cijfers, maar meer op jouw maatschappelijke betrokkenheid en motivatie. Ze hebben ook beurzen voor het mbo!

Er zijn dus nog veel meer gratis beurzen om mee in het buitenland te studeren. Als je er echt flink in wil duiken, bekijk dan deze database met scholarships eens, of deze Nederlandse database!

Tips aanvragen beurs buitenlandstudie

  • Informeer bij jouw huidige school/universiteit naar de mogelijkheden van verschillende beurzen
  • Maak een ‘standaard’ aanvraag: voor veel aanvragen heb je bijvoorbeeld een motivatie en begroting nodig. Maak een versie die je eventueel voor elke aanvraag een beetje aanpast.
  • Probeer dus ook gerust meerdere beurzen. Sommige mag je ook naast elkaar ontvangen, zolang je dit maar aangeeft. Dit omdat je als je een langere tijd studeert vaak ook niet genoeg hebt aan één beurs.
  • Begin op tijd! De meeste aanvragen kun je in het voorjaar doen. Als je dus volgend jaar naar het buitenland, is het belangrijk dat je nu begint met oriënteren, zodat je helemaal klaar bent om straks op tijd je aanvragen te doen.
  • Geef per aanvraag aan waarom jij denkt in aanmerking te komen voor die beurs. Heb je goede cijfers, ben je maatschappelijk betrokken?
  • Controleer ook de toelating van jouw droomschool/universiteit. Begin ook daar op tijd mee!

Voordelen van studeren in het buitenland met gratis beurs

buitenlandstudie
Foto: Lotts Studio (A Lott of Me)

Ik ben heel erg blij dat ik kan studeren met een beurs. Zo bouw ik mijn studieschuld niet op en kan ik toch blijven leren en nieuwe ervaringen opdoen in het buitenland. Op dit moment werk ik ernaast om alles financieel rond te krijgen, maar ik ga misschien komend jaar nog een extra beurs aanvragen om iets meer tijd te hebben om goed te studeren.

Ben je bijna klaar met je studie en weet je nog niet wat je wil? Dan is het zeker de moeite waard om eens te kijken of een buitenlandstudie wat voor jou is. Succes!

Wil je weten hoe studeren in het buitenland eraan toe gaat? Lees dan eens deze blog over mijn studie in Antwerpen.

Headerfoto: Foto: Lotts Studio (A Lott of Me)